Filantropiskt stöd till det fria kulturlivet
Hur kan kulturaktörer arbeta med donationer och liknande privat stöd som kompletterande finansiering?
Brakeley Nordic genomför ett projekt 2023-2025 för att stötta kultursektorn att arbeta mer strukturerat med filantropiskt stöd som en kompletterande finansiering. Filantropiskt stöd är idag ganska begränsat till kultursektorn i Sverige (jämfört med t.ex. våra nordiska grannländer) men vi ser ett ökande intresse från både kulturaktörer och från filantropiska intressen. Projektet finansieras av Kulturbryggan och riktar sig specifikt till det fria kulturlivet.
Fördjupande kurser
De sex fördjupande kurstillfällen som vi planerade för inom ramen för projektet har alla nu genomförts. Under hösten 2024 har vi dessutom kunnat genomföra tre extra omgångar av den fördjupande kursen tack vare externa samarbeten – med Region Sörmland (extra kurstillfälle i Nyköping), Statens Konstråd (extra kurstillfälle i Stockholm) och Kulturakademin (extra kurstillfälle i Göteborg). Totalt har mer än 150 olika kulturverksamheter från hela Sverige deltagit.
Uppdatering december 2024
Projektet som Kulturbryggan finansierar pågår fram till sommaren 2025. Under våren kommer vi fortsätta ge stöd till de verksamheter som deltagit i våra fördjupande kurser samtidigt som vi utvärderar projektet och drar viktiga lärdomar.
Några aktiviteter vi planerar fram till sommaren:
Vi kommer delta på Folk och Kultur i Eskilstuna. Bland annat anordnar vi ett seminarium 6 februari kl 13.00 där vi reflekterar över privat stöd och blickar framåt. I panelsamtalet deltar Anneli Strömberg (Rackstadmuseet), Björn Lönner (Playhouse teater), Charlotte Rydh (Giva Sverige), Gunnar Ardelius (Sveriges museer) och Marie Anstadius (Region Sörmland).
https://folkochkultur.se/program/punkt/1226
I samband med Folk och Kultur kommer vi också börja göra en utvärdering bland de kulturverksamheter som deltagit i projektet.
Vi anordnar ett kostnadsfritt seminarium 22 april kl 14-16 på Playhouse teater i Stockholm. På seminariet presenterar vi utvärderingen och samtalar kring filantropiskt stöd med inbjudna gäster, bland annat Svante Bergström (Svante Bergströms teaterstiftelse), Björn Lönner (Playhouse teater) och Charlotte Rydh (Giva Sverige). Fler talare tillkommer.
Anmälan
Flera av er har under året rapporterat om filantropiska donationer och annat privat stöd som ni fått för att stödja er utveckling. Vi ser ett stort intresse och fortsatt kunskapsbehov i sektorn.
Vi erbjuder gärna fler kurstillfällen 2025 tillsammans med samarbetspartners. Och vi skulle gärna vilja fortsätta stödja våra projektdeltagare längre än till sommaren 2025 med fortsatt coachning, erfarenhetsutbyten, etc. Hör av er om ni vill diskutera samarbeten för att möjliggöra detta!
Vi kan annars se tillbaka till ett händelserikt år. Förutom de fördjupande kurserna har vårt projekt uppmärksammats i många andra sammanhang. Flera av projektets deltagare intervjuades av Myndigheten för Kulturanalys inför rapporten Privat kulturfinanisering och bidrog på så sätt till att öka förståelsen för vilka möjligheter och utmaningar som finns i sektorn. Vi har hållit presentationer på temat i samband med olika konferenser och seminarier – exempelvis Folk och Kultur, Samtidskonstdagarna, Kulturkraft (Luleå kommun), Region Värmland och AW Scenkonst (VGR). Vi anordnade också en studieresa till London i maj som flera av projektdeltagarna deltog på för att hämta inspiration från verksamheter som exempelvis V&A Museum, Handel Hendrix House och Royal Academy of Music.
Rapport
Vi har publicerat en rapport som går att ladda ned kostnadsfritt. I rapporten sammanfattar vi de lärdomar som vi drog i den första delen av projektet (våren 2023) när vi samlade en projektgrupp bestående av 12 kulturaktörer.
Exempel på innehåll i rapporten:
- Filantropi i Sverige
- En modell för kulturaktörer att arbeta med filantropiska donationer
- Viktiga aspekter att beakta för det fria kulturlivet
- Brist på erfarenhet, kunskap och nätverk
- Begränsade egna resurser och tid
- Mer privata pengar riskerar att leda till mindre offentliga medel?
- Projektfokus – bristande långsiktighet
- Konstnärlig frihet
- Förväntan/kostnader på vad man ska ”ge tillbaka”
- Attityder till privat stöd i sektorn